Ładuję...
Brand: PlantiCo
SKU Produktu: 168498

Kalarepa Gabi 50g Plantico

PlantiCo
Został wybrany krótki termin płatności, czy jesteś pewien?

Kalarepa Gabi to odmiana kalarepy charakteryzująca się delikatnym, jasnozielonym korzeniem o smacznym miąższu. Jest popularna w kuchni i stosowana w różnego rodzaju potrawach, sałatkach czy surówkach.

Kalarepa Gabi 50g Plantico

Kalarepa Gabi to wczesna odmiana kalarepy, która doskonale nadaje się do zbioru letniego i jesiennego. Jest to uniwersalna roślina, którą można uprawiać zarówno na polu, jak i pod osłonami. Charakteryzuje się gładką i delikatną skórką oraz miąższem o wyjątkowym smaku i wartości odżywczej. Co ważne, kalarepa Gabi jest również odporna na pękanie i drewnienie, co sprawia, że jest łatwa w uprawie i daje obfite plony.

Jakie właściwości posiada kalarepa Gabi ?

  • Nazwa łacińska: Brassica oleracea convar. acephala var. gongylodes
  • Forma życiowa: Warzywo jednoroczne
  • Ulistnienie: Roślina ta ma liście wyrastające na długich ogonkach. Liście są zróżnicowane pod względem kształtu i wielkości i mają ciemnozieloną barwę.
  • Zgrubienia korzeniowe: Odmiana Gabi wykształca kuliste zgrubienia korzeniowe. Skórka jest delikatna i ma gładką powierzchnię, o kolorze żółtozielonym. Miąższ kalarepy jest soczysty, delikatny i smaczny. Jest to odmiana, która charakteryzuje się wysoką tolerancją na pękanie i drewnienie miąższu.
  • Pokrój: Roślina kalarepy składa się z części nadziemnej, która obejmuje spichrzową bulwę oraz liście.

Termin siewu i zbioru: Siew nasion kalarepy Gabi rozpoczyna się zazwyczaj zimą lub wczesną wiosną, w lutym lub marcu. Siewki przesadza się do gruntu w kwietniu. Zgrubienia korzeniowe stają się gotowe do zbioru od sierpnia aż do października.

Rozstawa: Nasiona kalarepy Gabi zazwyczaj wysiewa się w odstępach 35 x 15 centymetrów.

  • Stanowisko: Kalarepa najlepiej rośnie na żyznej, ciepłej glebie, najlepiej piaszczysto-gliniastej. Wymaga regularnego podlewania, ponieważ zbyt suche podłoże może sprzyjać drewnieniu zgrubień. Preferuje miejsca dobrze nasłonecznione.
  • Mrozoodporność: Kalarepa Gabi jest stosunkowo odporna na niskie temperatury i znosi spadki do -5°C.

Zastosowanie: Kalarepa to warzywo o dużym potencjale kulinarnym. Można je spożywać na surowo w sałatkach lub gotować, smażyć, dusić czy zapiekać. Nadaje się również do faszerowania. Świeże liście można dodawać do sałatek lub wywarów warzywnych. Kalarepa jest cennym źródłem minerałów, witamin i kwasów, takich jak karoten, witamina C, B i inne.

Specyfikacje
SKU168498
GatunekKalarepa
Stanowisko Słoneczne
Wymaga palikowaniaNie
ProducentPlantiCo
Opakowanie50g
Wysiewjuż zimą i wczesną wiosną, w lutym i marcu
Siew do gruntuw kwietniu
Zbiórod sierpniu aż do października
Rozstawa 35 x 15 cm
Zastosowaniemożna spożywać ją zarówno na surowo jak i po ugotowaniu
Nazwa łacińskaBrassica oleracea convar. acephala var. gongylodes
EAN5905782033619

Spełniając dyrektywę UE 2023/988 GPSR, wskazujemy podmiot odpowiedzialny dostępny pod linkiem: Dyrektywa UE GPSR

Napisz do nas
Kalarepa Gabi 50g Plantico