Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.

Fasola szparagowa żółta Krakuska 500g Plantico
Fasola szparagowa żółta Krakuska 500g od producenta Plantico
Fasola szparagowa żółta Krakuska Plantico
Fasola Krakuska to odmiana fasoli szparagowej, które wytwarzają strąki o wysokich walorach smakowych, które dojrzewają równomiernie po 75 dniach od siewu. Jest odporna na najgroźniejsze choroby fasoli, dzięki czemu daje wysoki i zdrowy plon.
- Nazwa łacińska: Phaseolus vulgaris
- Forma życiowa: roślina jednoroczna
- Strąki: równomiernie dojrzewające, pozbawione włókien, intensywnie żółte, o długości 13 – 15 cm i grubości około 1 cm. Strąki zebrane są w górnej i środkowej części rośliny.
Termin siewu i zbioru: nasiona wysiewa się od II połowy maja do czerwca bezpośrednio na miejsce stałe. Zbiory strąków przeprowadza się od lipca do sierpnia.
- Stanowisko: słoneczne i osłonięte od wiatru
- Warunki uprawy: Fasola najlepiej plonuje na glebach średnio zwięzłych, próchniczych, szybko nagrzewających się, żyznych i umiarkowanie wilgotnych. Odczyn gleby powinien być lekko kwaśny lub zbliżony do obojętnego.
Rozstawa: 40 – 50cm
- Mrozoodporność: roślina ciepłolubna, bardzo wrażliwa na spadki temperatury poniżej 0ᵒC
- Odporność na choroby: odmiana odporna na antraknozę i bakteriozę fasoli
Zastosowanie: Strąki fasoli szparagowej zawierają duże ilości witaminy C i karotenu. Są bardzo bogate w wapń, potas, mangan, fosfor i błonnik pokarmowy. Strąki fasoli szparagowej mają też właściwości lecznicze. Wchodzą w skład leków moczopędnych, działają pomocniczo podczas leczenia różnego rodzaju infekcji i mają działanie wspomagające pracę układu nerwowego. Nasiona fasoli zawierają duże ilości białka, węglowodanów i witamin z grupy B. Fasola jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym dlatego polecana jest osobom chorującym na cukrzycę. Fasola Krakuska jest przeznaczana do bezpośredniego spożycia po ugotowaniu lub podsmażeniu.
| SKU | 159363 |
|---|---|
| Gatunek | Fasola |
| Odmiana | Średnio wczesna |
| Termin wysiewu | Maj, Czerwiec |
| Termin zbioru | Lipiec, Sierpień |
| Typ nasion | Tradycyjne |
| Miejsce wysiewu | Wprost do gruntu |
| Miejsce uprawy | Grunt, Pod osłonami |
| Stanowisko | Słoneczne |
| Przeznaczenie | Kulinarne, Na przetwory, Do mrożenia |
| Odporność na choroby | Antraknoza, Bakterioza |
| Wymaga palikowania | Nie |
| Kształt owocu | Podłużny |
| Kolor owocu | Żółty |
| Waga opakowania | 251 - 500 g |
| Rodzaj fasoli | Fasola szparagowa, Fasola karłowa |
| Producent | PlantiCo |
| Opakowanie | 500g |
| Kolor kwiatów | intensywnie żółte |
| Wysiew | od II połowy maja do czerwca |
| Zbiór | od lipca do sierpnia |
| Rozstawa | 40 – 50 cm |
| Nazwa łacińska | Phaseolus vulgaris |
| EAN | 5905782021418 |


