Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.

Fasola szparagowa żółta Elektra 1kg Plantico
Fasola szparagowa żółta Elektra od producenta Plantico
Fasola szparagowa żółta Elektra Plantico
Fasolka posiada zwarte, krzaczaste rośliny, które są odporne na choroby i bezproblemowe w pielęgnacji. Pełnowartościowy plon dostarczają bardzo wcześnie- w pierwszej połowie lipca.
Właściwości fasoli szparagowej:
- Nazwa łacińska: Phaseolus vulgaris
- Forma życiowa: roślina jednoroczna
- Pokrój: wzniesiony, krzaczasty, skupiony
- Strąki: Proste, gładkie strączki o okrągłym przekroju o długości do 12-15 cm. Są delikatne w smaku, a po ugotowaniu rozpływają się w ustach, nie mając przy tym twardych włókien. Dodatkow posiadają intensywnie żółty kolor ich ścianek.
Termin siewu: połowa wiosny
- Termin plonowania i zbioru: lipiec-wrzesień
- Stanowisko: Fasolę szparagową karłową żółtą Elektra można uprawiać na zagonach i grządkach warzywnych, ulokowanych w pełnym słońcu, bez palików. Podłoże powinno być ciepłe, raczej lekkie i wilgotne, a przy tym bogate w próchnicę. W takich warunkach pędy roślin będą latem uginały się od pęczków dorodnych strąków.
Rozstawa: 30-48 x 30-48 cm
- Mrozoodporność: Nie jest odporna na mróz.
- Odporność na choroby: Proponowanej odmiany nie porażają antraknoza ani bakterioza obwódkowa.
Zastosowanie: Strączki fasoli szparagowej stanowią niezrównane źródło białka, błonnika, witamin z grupy B oraz mikro- i makroelementów, zwłaszcza magnezu oraz wapnia. Surowiec pozyskiwany z dostępnej w sprzedaży odmiany cechuje się wyśmienitym smakiem, dlatego można serwować go w rozmaitych postaciach – w zupach, zapiekankach, kremach, surówkach i po ugotowaniu, z dodatkiem bułki tartej.
| SKU | 56903 |
|---|---|
| Gatunek | Fasola |
| Odmiana | Wczesna |
| Termin wysiewu | Kwiecień, Maj, Czerwiec, Lipiec |
| Termin zbioru | Czerwiec, Lipiec, Sierpień, Wrzesień |
| Typ nasion | Tradycyjne |
| Miejsce wysiewu | Wprost do gruntu |
| Miejsce uprawy | Grunt, Pod osłonami |
| Stanowisko | Słoneczne |
| Przeznaczenie | Kulinarne, Na przetwory, Do mrożenia |
| Odporność na choroby | Antraknoza, Bakterioza |
| Wymaga palikowania | Nie |
| Kształt owocu | Podłużny |
| Kolor owocu | Żółty |
| Waga opakowania | powyżej 500 g |
| Rodzaj fasoli | Fasola szparagowa, Fasola karłowa |
| Producent | PlantiCo |
| Opakowanie | 1kg |
| Kolor kwiatów | żółty |
| Wysiew | połowa wiosny |
| Zbiór | lipiec-wrzesień |
| Rozstawa | 30-48cm x 30-48cm |
| Wysokość | 12-15cm |
| Zastosowanie | do konsumpcji |
| Nazwa łacińska | Phaseolus vulgaris |
| EAN | 5901363438453 |


