Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym sklepie, optymalizacji jego treści oraz dostosowania sklepu do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego sklepu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności sklepu.

Fasola szparagowa żółta Daniela 500g Plantico
Fasola szparagowa żółta Daniela 500g od firmy Plantico.
Fasola szparagowa żółta Daniela Plantico
Fasola szparagowa Daniela zaliczana jest do średniopóźnych odmian. Od wschodu roślin do zbioru upływa zazwyczaj 70-73 dni. Odmiana wyróżnia się bardzo dobrym plonowaniem, pomimo karłowego wzrostu. Daje bardzo ładne strąki o wysokich walorach smakowych. Dużą zaletą tej odmiany jest również jej odporność na popularne w uprawie fasoli choroby bakteryjne i grzybowe.
Właściwości fasoli szparagowej:
- Nazwa łacińska: Phaseolus vulgaris
- Forma życiowa: Roślina jednoroczna
- Strąki: Fasola szparagowa Daniela posiada długie około 14-15cm i grube około 8-10mm strąki. Są proste i wybarwiają się na bardzo ładny, intensywny, żółty kolor.
Termin siewu i plonowania: Nasiona fasoli szparagowej wysiewa się wyłącznie do gruntu. Najlepsze rezultaty daje wysiew od połowy maja do czerwca. W ten sposób maksymalnie przedłużymy okres zbiorów. Zależnie od terminu siewu dojrzałe strąki można zrywać od czerwca aż do września.
- Stanowisko: Ciepłe oraz słoneczne stanowisko będzie najlepsze pod uprawę fasoli szparagowej, trzeba też zadbać żeby rośliny były osłonięte od wiatru. Najlepsze plony uzyskamy na glebach ciepłych, próchniczych oraz zasobnych w składniki pokarmowe. Ważne jest też aby podłoże było lekko wilgotne, ale nie podmokłe.
Rozstawa: Nasiona zaleca się wysiewać w rozstawie 10cm x 40-50cm.
- Mrozoodporność: Rośliny są wrażliwe na przymrozki, dlatego wysiew nasion do gruntu przeprowadzamy dopiero w połowie maja.
Zastosowanie: Fasola szparagowa Daniela polecana jest do bezpośredniego spożycia, najlepiej w krótkim czasie po zbiorze. Strąki wybornie smakują po ugotowaniu, ale będą również doskonałym dodatkiem do zup, sosów i dań ciepłych. Świetnie sprawdzą się także do przetwórstwa i mrożenia.
| SKU | 100256 |
|---|---|
| Gatunek | Fasola |
| Odmiana | Średnio późna |
| Termin wysiewu | Kwiecień, Maj, Czerwiec |
| Termin zbioru | Czerwiec, Lipiec, Sierpień, Wrzesień |
| Typ nasion | Tradycyjne |
| Miejsce wysiewu | Wprost do gruntu |
| Miejsce uprawy | Grunt |
| Stanowisko | Słoneczne |
| Przeznaczenie | Kulinarne, Na przetwory, Do mrożenia |
| Wymaga palikowania | Nie |
| Kształt owocu | Podłużny |
| Kolor owocu | Żółty |
| Waga opakowania | 251 - 500 g |
| Rodzaj fasoli | Fasola szparagowa, Fasola karłowa |
| Producent | PlantiCo |
| Opakowanie | 500g |
| Kolor kwiatów | żółta |
| Wysiew | od połowy maja do czerwca |
| Siew do gruntu | w połowie maja |
| Zbiór | od czerwca do września |
| Rozstawa | 10x40-50 cm. |
| Wysokość | 14-15 cm |
| Zastosowanie | do bezpośredniego spożycia |
| Nazwa łacińska | Phaseolus vulgaris |
| EAN | 5901363438958 |


